Abonneren  Inloggen

Light on Labs verkent de grenzen tussen keramiek, glas, print en biobased

14 februari 2024

Kunnen keramiekmakers iets met 3D-mallen? En hoe krijgt een beeldend kunstenaar die met glas wil werken daar iets op gedrukt? Ai Hashimoto, Hanna Kooistra, Lydia Fraaije en Manita Kieft, vier makers met een uiteenlopende achtergrond van kunst tot design en architectuur, experimenteren dit voorjaar met grensoverstijgende technieken.

Onder de noemer ‘Light on Labs’ verkennen ze tussen 1 en 7 april bij twee van de vier makersplekken Cor Unum, Glaslab Den Bosch, Grafisch Atelier Den Bosch of SPARK Lab in ’s-Hertogenbosch de mogelijkheden om print, glas, biobased of keramiek te combineren. Tijdens deze experimentele werkperiodes is het publiek welkom.

Open Lab

In de eerste week van april wordt er een route uitgestippeld tussen de vier labs, waar bezoekers de kunstenaar zelf aan het werk zien. Daarnaast kan men op iedere locatie een presentatie bekijken met stalen, proefdrukken en prototypes. Tijdens de open lab-periode zijn er ook kunstenaarsgesprekken, workshops en rondleidingen. ‘Zowel interessant voor vakgenoten van de vormgevers en kunstenaars als voor liefhebbers van design, ambacht en kunst’.

Impuls voor het makersklimaat

‘Met ieder een eigen expertise vormen Cor Unum, Glaslab Den Bosch, Grafisch Atelier Den Bosch en SPARK Lab een belangrijke humuslaag voor de cultuur in ’s-Hertogenbosch’, aldus de organisatie van Light on Labs. ‘Cor Unum is een keramisch atelier waar keramiek van nationaal en internationaal gekende ontwerpers wordt vervaardigd. GlasLab Den Bosch is een eigentijds glasatelier dat professionele kunstenaars en designers uitdaagt om zich te bekwamen in ambachtelijke en innovatieve glasbewerkingstechnieken. Het Grafisch Atelier Den Bosch is een makersplek voor ambachtelijke en innovatieve druktechnieken. En SPARK Lab is een moderne werkplaats voor innovatief vakmanschap voor de ontwerp-, bouw- en technieksector. Met Light on Labs bundelen de organisaties hun krachten om beter gebruik te maken van elkaars kennis, expertise en machines. Met het doel makers vooruit te helpen en het vestigingsklimaat voor kunstenaars in de stad te verbeteren.’

Afgelopen week maakten de makers alvast kennis met de vier labs. Light on Labs wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente ‘s-Hertogenbosch, Provincie Noord-Brabant en het Cultuurfonds. Meer informatie is te vinden op deze website.

Bron en foto boven: Grafisch Atelier Den Bosch


Wekelijks het laatste nieuws in je inbox met de PRINTmatters nieuwsbrief