Abonneren  Inloggen

Eerste webplatform voor Belgische fonts gelanceerd

13 maart 2024

Vorige week is in Antwerpen het eerste webplatform voor Belgische fonts gelanceerd. Het platform is een initiatief van Jo De Baerdemaeker, lettertype-ontwerper en oprichter van Studio Type. De eerste fonts zijn inmiddels online te bestellen.

De Baerdemaeker is letterontwerper en postdoctoraal onderzoeker in meertalige typografie. Hij richtte Studio Type op in 2012 in Antwerpen en werkte onder andere samen met Microsoft, Google, The New York Times, Stad Antwerpen en de Vlaamse Overheid. Hij focust zich op het ontwikkelen van digitale fonts van geschriften die bedreigd zijn. Zo werkte hij een van de eerste digitale fonts voor Tibet uit. In 2017 won hij de Henry van de Velde Award: Nieuwe Vlaamse Meester in de Kunst.

Jo De Baerdemaeker

Digitale fonts

Voor zijn project Typo Belgiëque heeft De Baerdemaeker een aantal historische Belgische letterfamilies nieuw leven ingeblazen. ‘Ik wilde niet zomaar een revival. We zitten vandaag met een heel andere leestechnologie dan de 19e eeuw. Je scherm is responsief en je letters moeten dynamisch mee bewegen. Ik ben die lettertypes gaan herzien en omvormen tot digitale fonts, zodat ze geschikt zijn voor de leescultuur van vandaag de dag’, vertelde hij aan Antwerp, Powered By Creatives.

Die fonts, waaronder Brel, Dani en Pennequin, zijn nu dus verkrijgbaar via het nieuwe platform. Het is de bedoeling dat ook andere Belgische ontwerpers hun fonts via het platform gaan aanbieden. ‘Ik wil dat er meer Belgische letterontwerpers komen, dit is een poging om dat waar te maken.’


Wekelijks het laatste nieuws in je inbox met de PRINTmatters nieuwsbrief