Abonneren  Inloggen
Van onze partner Kodak

Kodak viert 20 jaar revolutionaire procesvrije platen

15 mei 2024

In 2024 viert Kodak zijn 20-jarig jubileum als de eerste en grootste producent van echte procesvrije drukplaten ter wereld. De huidige KODAK SONORA XTRA Process Free Plate is het resultaat van Kodak's voortdurende inspanningen om de duurzame transformatie van plaattechnologie te stimuleren door middel van uitgebreide investeringen in materiaalonderzoek en de ontwikkeling van plaatformuleringen.

Met SONORA XTRA heeft Kodak de voordelen van procesvrij naar een ongekend niveau getild, waardoor de overstap van nat verwerkte platen nog eenvoudiger wordt voor printers met hogere belichtingssnelheden, een sterker beeldcontrast en een verbeterde robuustheid bij het verwerken.

Twee decennia van innovatie en aanhoudend succes

Na succesvolle bètatests in 2004 lanceerde Kodak in 2005 zijn eerste commercieel succesvolle procesvrije plaat, de KODAK THERMAL DIRECT Non Process Plate. Deze werd in 2012 opgevolgd door de SONORA XP Process Free Plate, de eerste generatie SONORA-platen. In 2019 was het aantal SONORA-gebruikers gegroeid tot meer dan 4.000 drukkers. Tegenwoordig vertrouwen meer dan 6.000 drukkers over de hele wereld op SONORA-platen.

SONORA-platen zijn de slimme keuze voor drukkers die hun prestaties op het gebied van duurzaamheid willen verbeteren en de kosten in prepress en op de pers willen verlagen zonder concessies te doen aan de kwaliteit of productiviteit. Ze elimineren defecten die gepaard gaan met plaatverwerking en die kunnen leiden tot persstops en remakes van platen. SONORA-platen zorgen voor een snellere productiestart van de pers met minder afval.

Regionale productie voor leveringsbetrouwbaarheid en verbeterde duurzaamheid

Gebruikers van SONORA-platen profiteren van het feit dat Kodak de platen produceert in ultramoderne fabrieken in Japan, de VS en Duitsland, in overeenstemming met hoge duurzaamheids- en kwaliteitsnormen. Productie in verschillende delen van de wereld zorgt ervoor dat printers betrouwbaar, snel en met de kleinst mogelijke CO2-voetafdruk voor transport worden voorzien van SONORA-platen.

‘We zijn verheugd dat we dit jaar het 20-jarig jubileum van de procesvrije platen van Kodak mogen vieren. Ik ben er trots op dat we deze efficiënte en duurzame plaattechnologie verder hebben kunnen brengen dankzij de innovatie van onze R&D-teams en ons onvermoeibare streven naar topkwaliteit’, aldus Jim Continenza, Executive Chairman en CEO van Kodak. ‘Vandaag de dag bepalen KODAK SONORA XTRA procesvrije platen de norm in de markt en we zullen blijven investeren in onze ongeëvenaarde procesvrije technologie, ten behoeve van drukkers over de hele wereld.’

Kodak zal de 20e verjaardag van zijn procesvrije technologie benadrukken tijdens drupa 2024. Ga voor meer informatie over Kodak op drupa naar kodak.com/go/drupa.