Abonneren  Inloggen

Print.com Productions investeert in inkjet

15 mei 2024

Bij Print.com Productions in Oss zet online printplatform Print.com de Canon varioPRINT iX3200 flink aan het werk. Over deze vellen-inkjetprinter is ceo Marco Aarnink goed te spreken. ‘De kwaliteit van inkjet is spectaculair verbeterd. En in mijn ogen heeft Canon die vellen-inkjetmarkt momenteel echt geclaimd.’

Met het in 2023 ontstane Print.com Productions (zie onderaan dit artikel) kreeg Print.com meer gevoel en controle over de capaciteit en kwaliteit van het drukwerk dat het voor zijn ‘frequent flyers’ produceert. Terwijl inkjet hierbij steeds belangrijker wordt, deed Print. com Productions afstand van een van de twee offsetpersen die in Oss aanwezig waren. Aarnink legt de logica achter deze keuzes uit:

‘De echt grote oplages zijn de laatste 2 jaar versneld verdwenen uit het (online) grafische landschap. Offset krijgt een tik en klanten kiezen steeds meer voor on demand-printen. Dat betekent dat we inderdaad steeds vaker kleinere oplages printen. Daarbij groeien de orderregels wel sneller dan de omzet. Dat heeft ook te maken met de huidige, moeilijke grafische marktsituatie. Er wordt veel gereisd en buiten de deur gegeten, maar in de retail houdt de consument de hand op de knip. Dat slaat ook door naar de maakindustrie. Een deel van de bedrijven gaat voorzichtiger om met budgetten en bezuinigt dan als eerste vaak op de marketingmiddelen. In combinatie met duurzaamheid en digitalisering vertaalt zich dat naar lagere printmarketingvolumes.’

‘Enerzijds hebben wij daar last van, anderzijds is dat een enorme kans. De productiebedrijven binnen onze groep zijn namelijk al ingericht op kleinere volumes; op de efficiënte verwerking van veel kleine oplages. In dalperioden is het bij het offsetdrukken wel eens moeilijk om die grotere drukvellen binnen de met klanten afgesproken levertijden te vullen met meerdere orders. Dan heb je wel eens witte plekken en die kosten geld, maar zijn ook zeker niet duurzaam te noemen. Hoe mooi is het dan dat die oplages gemiddeld kleiner worden, waardoor je dichter bij het economische omslagpunt naar digitaal drukken en inkjet printen komt. In inkjet is er geen noodzaak tot het combineren van orders op hetzelfde drukvel zoals bij offset. Minder van die dure witte plekken dus. Qua papierformaat kun je heel dicht tegen het eindproduct aan zitten, want 90% van die orders betreft A4- of A5-formaat en dus is het snijverlies beperkt bij 46x64 cm papierformaat. Zeker in combinatie met automatisch snijden is daar nog meer aan efficiëntie te winnen.’

‘Daarom hebben wij de Canon varioPRINT iX3200 met B3-velformaat gekozen. Wij zien de Canon varioPRINT dan ook niet als de digitale versie van een offset-pers, maar als een verlengstuk van onze markt. In ons platform rekenen we verbeterde efficiëntie direct door naar onze klant, de printprofessional. Daarmee kan de klant zelf dus exact calculeren welke printmethode het beste bij zijn opdracht past, en dat biedt zeker ruimte voor deze inkjetmachine.’

De printmodule in de Canon varioPRINT iX3200

Uitstekende afdrukkwaliteit

Het model Canon varioPRINT iX3200 kwam in 2020 op de markt, maar sindsdien zijn er talrijke nieuwe releases geweest, die Canon standaard doorvoert bij alle betreffende klanten. Van de afdrukkwaliteit van inkjet is Aarnink onder de indruk. ‘Bij inkjet denk ik vooral aan Canon. Canon heeft de vellen-inkjetmarkt echt wel geclaimd. Wij hadden hier in Oss via Sparkles, een zusterbedrijf van Kampert Nauta, al goede ervaringen met deze machine, maar ook zeker met andere Canon-printers, in het large format-domein.

Dat gaf ons vertrouwen om verder in Canon, en vooral ook zelf in een varioPRINT iX3200 te investeren. Dat vertrouwen heeft zich zeker uitbetaald. Ik vind inkjet persoonlijk inmiddels al bijna mooier dan offset. De kleurkracht van inkjet is op deze machine fantastisch. Maar laat onze klanten maar beslissen. Wij bieden alle technieken aan: in eigen groep en via onze printpartners.’

Fotoboeken op varioPRINT iX3200

Thijs van Thienen, productmanager Commercial Printing bij Canon Benelux, geeft nog wat verdiepende informatie: ‘Wij zien deze vellen-inkjetpers overal terechtkomen. Vaak naast een offsetpers als opvang voor de kleine orders, zodat de offsetpers efficiënter kan worden ingezet. Sinds 2020 is de machine via tal van releases enorm doorontwikkeld. Hetzelfde geldt overigens voor bijvoorbeeld onze rotatieplatforms ProStream en ColorStream: al deze machines zijn steeds stabieler gaan draaien en ook heel gemakkelijk in de bediening en het onderhoud geworden. Ook de kleurkwaliteit is geoptimaliseerd dankzij een nieuwe generatie inkten, voor meer kleurkracht. Dat de Canon varioPRINT iX3200 ook aan de hoogste grafische normen voldoet blijkt uit het feit dat een zeer grote producent van on demand-fotoboeken deze machine in maart 2023 in gebruik nam. Sindsdien zijn er 400.000 fotoboeken op gedraaid. Kennelijk zijn ze heel tevreden, want ze hebben al een tweede en een derde iX3200 inkjetpers bij ons besteld.’

Over inkjet

Print.com – online printplatform voor ‘frequent flyers’, ofwel printprofessionals – draaide in 2023 een geschatte 53 miljoen euro omzet als groep, is in 5 landen actief en plant uitbreiding naar nog eens 4 landen. Na Nederland vormt België met 20% van de omzet een belangrijke afzetmarkt. Ongeveer 60% van de aanvragen wordt in de groep, door Print.com Productions in Oss of Brezo in Kampen, geproduceerd. De overige 40% komt van een uitgebreid Europees netwerk van printpartners.

Van large format printing, offset en HP Indigo tot inkjet en nanographic printing: printprofessionals kiezen via de webapplicatie van Print.com zelf de druktechnologie voor hun grafische materiaal. De laatste tijd is dat steeds vaker inkjet, stelt ceo Marco Aarnink. Toen Print.com Productions in 2023 ontstond uit de samenvoeging van TMB Image Center en de overname van de productiemiddelen van Kampert Nauta in Oss, werd in 2024 een Canon varioPRINT iX 3200 overgenomen.

Hoogtepunten Canon op Drupa 2024

Canon toont tijdens Drupa in hal 8a het complete portfolio op het gebied van productie­-printen. Hoogtepunten op de stand van bijna 4.000 m2 zijn o.a. de revolutionaire vario­ PRINT iX1700 losblad inkjet­ printer, die zijn Europese pri­ meur beleeft. Voor de grafische markt introduceert Canon tevens de ProStream 2000 rotatieve inkjetpers. De ColorStream 8000­serie zal worden uitgebreid en te zien zijn in een complete boek­ productielijn. De varioPRINT 6000 TITAN­serie wordt ge­üpdatet met onder andere een model met de extra robuuste TPxp­toner.

Op Drupa is ook het assorti­ment grootformaatprinters te zien, met diverse nieuwe ontwikkelingen op het gebied van reliëfprinten voor zowel de Arizona­ als de Colorado­ serie, alsook de Arizona 2300­serie met FLXflow­ technologie. Daarnaast krijgen bezoekers een kijkje in de toekomst van print voor etiketten en verpak­kingen. Canon introduceert op Drupa de LabelStream LS2000, een etikettenprinter met duurzame inkt op water­basis. Voor verpakkingen wordt een opstelling voor cacheren getoond.

Foto boven: Marco Aarnink (rechts), ceo Print.com en Ruud Visschers (operational manager Print.com Productions BV) voor de Canon varioPRINT iX3200. Aarnink: ‘Wij hadden hier in Oss via Sparkles al goede ervaringen met deze machine.’

Tekst: Wim Danhof | Fotografie: Ruud Voest en Canon


Wekelijks het laatste nieuws in je inbox met de PRINTmatters nieuwsbrief